כל מה שרציתם לדעת על צהבת ילודים ולא היה לכם את מי לשאול

צהבת ילודים היא לא מחלה, אלא מצב חולף. למעשה, כמו כל דבר בטבע, גם לכדוריות הדם האדומות בגוף האדם יש אורח חיים מוגבל. כאשר הן מגיעות לקצה חייהן, ישנם תוצרי פירוק, כאשר אחד מהחומרים שמתפרקים הוא בילורבין שאמור להיות מפונה לכבד, בתהליך נורמלי. במצבים בהם יש ייצור מוגבר של החומר או יכולת פינוי מואטת ע"י הכבד, החומר הזה נוטה לשקוע בלב וברירות ועל כן נוצר הפיגמנט הצהוב. מדוע התופעה הזו מתרחשת דווקא אצל ילודים? אנחנו כאן עם כל הפרטים.

 

מהן הסיבות להופעה של צהבת ילודים?

חשוב לזכור כי לא כל תינוק יאובחן עם צהבת ילודים, וזאת מאחר וישנם תינוקות שהסיכוי להתרחשות של התופעה הוא גבוה יותר, כמו למשל תינוקות שסוג הדם של האם הוא O אבל הסוג שלהם הוא A או B עלולים לסבול בסיכון גבוה יותר מצהבת, בשל נוגדנים הקיימים אצל האם ועוברים בשלייה ועל כן גורמים לפירוק מהיר מאוד של כדוריות הדם. בנוסף, תינוקות שנולדו פגים גם הם בסיכון מוגבר לצהבת. בנוסף, שטפי דם שנוצרו בעור בעקבות לידה שהתבצעה באמצעות מכשור מתקדם. צהבת היא תופעה שכיחה מאוד בקרב תינוקות שהוריהם סבלו בעבר מצהבת, אולם חשוב לזכור כי המצב הזה אינו מוגדר כמחלה והוא לרוב חולף בפרק זמן קצר. יחד עם זאת, במידה והילד מפגין תסמינים של צהבת (ע" מראה עורו) נדרש להשאיר אותו במעקב, כאשר טיפול שמתבצע בזמן מפחית באופן דרמטי את הסיכוי להסתבכות נוירולוגית.

 

צהבת יילודים – כל מה שצריך לדעת

כאשר הורים שומעים את הטרמינולוגיה צהבת, הדבר הראשון שהם חושבים הוא מחלה מסכנת חיים, וזאת לאור החשש הטבעי כי הגוף הקטן והפגיע של התינוק לא יצליח להתמודד עם הצהבת. בנקודה זו חשוב להרגיע ולהסביר כי לרוב אין מדובר במצב מסכן חיים, למעט מקרים נדירים מאוד שרמות ההמוגלובין גבוהות ועלולות להוביל לנזק מוחי. על כן, האבחון של הצהבת מתבצע על ידי רופא ילדים מוסמך שבוחן את מצבו הכללי של התינוק, כאשר בחלק מהמקרים התינוקות שמאובחנים עם צהבת נשארים להשגחה של לפחות 24 שעות בבית החולים בשביל להבטיח כי רמות ההמוגלובין אינן גבוהות מדי. לרוב, האבחון בנוגע לצהבת מתבצע זמן קצר לאחר הלידה ובזמן שהתינוק שוהה בתינוקייה, כאשר הצוות המטפל בודק באופן קבוע את רמות הבילירובין בדם. במידה והערכים גבוהים מטווח הנורמה, בדיקת דם פשוטה היא זו שתאפשר לקבוע באופן מדויק את דרגת הצהבת, ובהתאם לכך גם את הטיפול.

 

כל מה שרציתם לדעת על צהבת ילודים ולא היה לכם את מי לשאול

כיצד מטפלים בצהבת?

הטיפול בצהבת התקדם מאוד בעשורים החולפים, לא מעט בזכות הידע הרפואי הרב שנצבר כמו גם טיפולים אפקטיביים ובעלי שיעור הצלחה גבוה מאוד. אחד מהטיפולים הוא למשל טיפול פוטותרפיה המתבצע באמצעות גל אור שמפרק את הבילירובין (תרכובת אורגנית המיוצרת על ידי תאי הכבד) ובכך מסייע להפריש אותם מהגוף. הטיפול מתבצע כאשר התינוק ערום ועיניו מכוסות באמצעות מסכה, כאשר הטיפול נמשך זמן קצר והתוצאות שלו מצוינות בעקבות מעקב מתמיד המתבצע ע"י הצוות הרפואי. בנוסף, נשים מנקיות יכולות לסייע להפחתה של הצהבת בעקבות 8-12 הנקות שמאפשרות לתינוק לאכול טוב יותר וכן לקבל את המינרלים והוויטמינים לו הוא זקוק, מתוך מטרה להוביל לחיזוק מערכת החיסון ובהתאם לכך התגברות על מצב של צהבת בסיוע של תרופות, בעת הצורך ובהתאם להמלצת הרופא.

 

לסיכום

צהבת ילדים היא מצב שלרוב אינו מסכן חיים, אולם דורש בקרה ופיקוח מצד הצוות הרפואי. בעקבות ידע רפואי רב כמו גם מערכת רפואית מהטובות בעולם, תוכלו להיות בטוחים כי התינוק שלכם יטופל ברמה הטובה ביותר ואף ישלים החלמה מלאה, ללא פגיעה עתידית, למעט מקרים נדירים.19

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

 

נגישות