יחידת המחשוב הראשונה בצה"ל: הכירו את ממר"ם

מאחורי הקלעים של כל צבא מודרני, יש לא מעט מערכות מחשוב. בצבא הישראלי, מופקדות על הטיפול בהן כמה וכמה יחידות צבאיות, אשר אחת הידועות שבהן היא ממר"ם. מה מיוחד ביחידה זו? מה נדרש בכדי להתקבל אליה? מה עושים בה בפועל מי שמתקבלים? והאם ממר"ם היא "יחידה 8200”? לפניכם כל התשובות ועוד:

ממר"ם על קצה המזלג

יחידת המחשב הראשונה שפעלה בצה"ל, הכניסה לתמונה שינויים משמעותיים מאוד להתנהלות הצבא. מדובר על תחום שהיה חדש מאוד גם בזמנו, כך שזו היא יחידה, אשר עוסקת בקידום חדשנות ממש מראשית דרכה. ראשי התיבות ממר"ם התייחסו במקור ל"מרכז מחשבים ורישום ממוכן”. עם זאת, אופי פעילות היחידה השתנה בהדרגה וכך גם שמה. כיום, שמה של יחידת ממר"ם משקף את פעילותה העדכנית ופירושו "מרכז המחשבים ומערכות המידע". נדגיש, כי בצה"ל יש למעשה כמה יחידות שונות אשר עוסקות בעולם המחשוב. כמובן, מדובר בעולם רחב מאוד, הן ברמת החומרה והן ברמת התוכנה. לשם ההמחשה ובכדי לענות מראש על שאלה נפוצה: ממר"ם היא לא יחידה 8200. אלה שתי יחידות שונות למדי, כאשר 8200 שייכת בעצם לחיל המודיעין ועיסוקיה שונים.

יחידת המחשוב הראשונה בצה"ל: הכירו את ממר"ם

אז איך מתקבלים?

הינה התנאים לקבלה ליחידת ממר"ם:

  • לעמוד בדרישות המינימום – ראשית, חשוב להבין שיש דרישות מינימאליות לשם השתלבות בממר"ם – דפ"ר של 60 או יותר ותוצאות מיונים בצו הראשון ויום המא"ה (מיון איתור והתאמה) בכיתה י"ב.
  • דאגו להיות מוזמנים למיונים – בשאלון ההעדפות מוזכרים מקצועות מחשוב. יש להגדיר אותם כבעלי עדיפות גבוהה מבחינתכם.
  • עבור תפקידים מיוחדים – בממר"ם יש כמובן תפקידים רבים ושונים למדי. חלק מהתפקידים היותר ייחודיים ומאתגרים, דורש פרופיל 72 ומעלה וגם 10 יחידות לימודי מחשבים. אגב, אם מעניין אתכם להגיע למסלולים מיוחדים בצבא כגון תלפיות, מעבר המיונים לממר"ם הוא שלב מקדים גם בדרך לכך.
  • להצליח במיונים ליחידה – המיונים ליחידה עצמה מאתגרים למדי. מלבד יכולת טובה בחשיבה על ענייני מחשבים ומתמטיקה, הם דורשים למעשה מצוינות בקשת רחבה למדי של יכולות מנטאליות. זאת, כולל חשיבה יצירתית, שיטתיות, חשיבה מסודרת והתמדה, למידה מהירה וגם יחסי אנוש טובים. כמו כן, ישנו מבחן על שליטה באנגלית.

ניהול תשתיות מחשוב

לאחר שתתקבלו, מה תעשו בממר"ם? החיילים ביחידה עוברים הכשרות במקצועות מחשוב שונים, בהתאם לתפקיד המיועד להם ולאופי פעילותה של היחידה. ניתן לחלק פעילות זו בגדול, לניהול תשתיות ולאבטחת המחשוב. משימתה העיקרית של הממר"ם, היא לנהל את תשתיות המחשוב של המטכ"ל ושל זרוע היבשה. כך שיש לא מעט תפקידים בכיוון זה. בין השאר, נדרשים מנהלי תשתיות מערכות מחשב (DevOps / נתמ"מ), מנהלי חוות שרתים, מפעילי מערכות ותומכים למערכות מחשוב (שרות שממר"ם מספק לצבא כולו). כמו כן, אתם עשויים להיות מעורבים בפיתוח מערכות תשתית שונות, שאז מדובר למשל על אפיון פרויקטים. עבור בוגרים של לימודים בשנת י"ג, פתוחים גם תפקידי תכנות ומיישמי ERP.

אבטחת המחשוב

אבטחת המחשוב (או בשמה השני אבטחת סייבר) היא כמובן היבט חשוב מאוד בפעילות המחשוב של צה"ל. במסגרת זו, ממר"ם מכשיר ופועל, בתחומים ומקצועות כגון מטמיעי טכנולוגיות סייבר ומיישמי הגנה בסייבר. עוד כיוון טכנולוגי שקשור לכך, הוא "מגיני ספקטרום" (עוסק בטכנולוגיות מבוססות קרינה אלקטרומגנטית).

לסיכום

מדובר ללא ספק על יחידה מעניינת וחשובה למדי. כל מי שעומדים בפני שירות צבאי ומתלבטים מה הכיוון שמעניין אותם, כדאי שייקחו את היחידה הזו בחשבון.

נגישות